ÇANAKKALE EZİNE İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

BİR ŞİİRİN MİLLETİNE MARŞ OLMA YOLCULUĞU...

Milli Eğitim Bakanlığı, İstiklâl Harbi'nin millî bir ruh içerisinde kazanılmasını sağlamak için 1921 yılında Genel Kurmay Başkanı İsmet İnönü'nün isteği üzerine 500 lira ödüllü bir şiir yarışması düzenlemiştir. Yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Yarışmaya eser gönderenler arasında Kazım Karabekir, Kemalettin Kamu, İsak Ferrara, Hüseyin Suat Yalçın, Muhittin Baha Pars gibi dönemin tanınmış isimleri de vardır. Mehmet Akif "Milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini" düşündüğü için yarışmaya katılmak istemediğini bildirir. Son şiir gönderme tarihi olan 23 Aralık 1920'dir.
BİR ŞİİRİN MİLLETİNE MARŞ OLMA YOLCULUĞU...

     Milli Eğitim Bakanlığında kurulan komisyonca yarışmaya katılan şiirler incelenir fakat içlerinde İstiklal Marşı olabilecek nitelikte bir eser bulunamaz. Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in kendisine yazdığı mektup sonrası fikrini değiştiren Mehmet Akif, Ankara'da Taceddin Dergahı'ndaki odasında, Türk Ordusuna hitap ettiği şiiri kaleme alır ve bakanlığa teslim eder. Şiirde, Akif Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine olan güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirmiştir.

      Hamdullah Suphi Bey, daha önceden belirlenen altı şiir ile birlikte Âkif'in şiirinin önce cephedeki asker arasında okunmasına karar verir ve Batı Cephesi Komutanlığına gönderir. Akif'in şiiri, askerin beğenisini kazanır. İstiklâl Marşı, 17 Şubat 1921 tarihinde ilk olarak Hakimiyet-i Milliye ve Sebilürreşad, bundan on iki gün sonra da Konya'da Öğüt gazetesinde yayımlanır.

      Komisyon tarafından seçilen yedi şiir, 12 Mart 1921'de Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açılır. Mehmet Âkif'in şiiri, meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okunur. Şiir okunduğunda milletvekilleri arasından büyük bir beğeni ve heyecan oluşturur. Diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmez. Bazı milletvekillerinin itirazlarına rağmen Mehmet Akif'in şiiri coşkulu alkışlarla kabul edilir.

      Mehmet Akif, kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklara iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan Darülmesai'ye bağışlamıştır.

Hükümet Konağı Karşısı Cevatpaşa Ortaokulu Binası Zemin Kat EZİNE ÇANAKKALE - (286) 618 10 75

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.